Het is een onzekere tijd. Voor iedereen, ook voor de gemeente Maassluis: door de hoge inflatie komen huishoudens en ondernemers in financiële problemen; er is een oorlog in Europa gaande; de economische groei neemt af en de rente toe; het vinden van passende woonruimte is moeilijk; de vluchtelingenproblematiek is schrijnend; er is krapte op de arbeidsmarkt; milieu- en klimaatproblemen moeten worden opgelost etc. Het maken van een begroting is altijd ingewikkeld, maar dit jaar is er sprake van meer ongewisse variabelen dan ooit.
Echter, ons motto is 'Samen betrokken het verschil maken'. En dat gaan we doen ook, juíst in deze onzekere tijden. Met enthousiasme gaan we aan de slag voor onze inwoners, verenigingen, ondernemers. Zo bouwen we aan een toekomstbestendig Maassluis.
Het belang van saamhorigheid zal de komende tijd alleen maar toenemen: dat vraagt verantwoordelijkheid en biedt kansen. Het Maassluise DNA van ‘omzien naar elkaar, betrokkenheid bij de eigen buurt en de korte lijnen’ geeft vertrouwen, maar zal iedere keer van nieuwe dimensies voorzien dienen te worden. Samenleven is hierbij een werkwoord en ook de blijvende opdracht voor de komende jaren.
Er zijn vijf overkoepelende bestuurlijke thema’s die als ‘kapstok’ dienen en waaraan de acties voor de komende periode zijn ‘opgehangen’:
- Sociaal en menselijk Maassluis
- Meedoen in Maassluis
- Veilig Maassluis
- Kwaliteit van Maassluis
- Toekomst van Maassluis
In deze begroting hebben wij de thema's uitgedrukt in speerpunten. Indicatoren zijn een hulpmiddel om over de voortgang van de realisatie van de thema's en speerpunten te communiceren. Natuurlijk kiezen we de indicatoren die iets waardevols zeggen over de speerpunten in nauw overleg met de gemeenteraad. Dit wordt de komende periode ingepland.
Het meerjarenperspectief laat (aanzienlijke) positieve resultaten zien in 2023, 2024 en 2025. In 2026 echter slaat dit om van een behoorlijk voordeel naar een flink nadeel. Het tekort ontstaat voor een groot deel als gevolg van de keuzes die het Rijk heeft gemaakt in de algemene uitkering. Wanneer we dit buiten beschouwing zouden laten in 2026 zou deze jaarschijf een positief saldo laten zien.
De meerjarenbegroting dient structureel en reëel sluitend te zijn. Bij een niet sluitende laatste jaarschijf (in dit geval 2026) komt de gemeente - in een normale situatie - onder preventief toezicht te staan. Echter, gelet op het feit dat heel veel gemeenten te maken hebben met de problemen in 2026, of zoals het ook wordt genoemd ‘het ravijnjaar’, willen wij met het presenteren van een niet-sluitende begroting een signaal afgeven aan de Provincie en het Rijk. Wij gaan nu niet op voorhand bezuinigen om jaarschijf 2026 sluitend te krijgen.
Gelet op de positieve jaarschijven hebben we, onder meer, 1 miljoen euro incidenteel uitgetrokken voor de ondersteuning van inwoners, ondernemers en organisaties die, ondanks de maatregelen van het Rijk die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, tussen wal en schip dreigen te vallen en extra ondersteuning nodig hebben.
De wereld verandert op dit moment snel. Als het nodig is, reageren we op die veranderende nieuwe realiteit, met inachtneming van ons motto 'Samen betrokken het verschil maken'. Er is veel te doen. Met de begroting 2023 gaan we over tot actie. Dat doen we samen met onze medewerkers in de gemeentelijke organisatie en alle betrokken partners in de stad die samen met veel inzet zorgen dat Maassluis een prettige stad om in te wonen blijft.