In 2023 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren:
Bevorderen veiligheidsgevoel van inwoners
Door structureel te communiceren worden inwoners geïnformeerd over preventieve maatregelen, de resultaten van het veiligheidsbeleid en weerbaarheid op diverse onderwerpen. Van woninginbraken tot cybercrime. We zetten hierbij verschillende middelen in; klassieke media, social media, de veiligheidsmarkt en bijeenkomsten voor ondernemers en inwoners.
Bevorderen van betrokkenheid van inwoners bij veiligheid
We stimuleren en ondersteunen Buurtpreventie. We zetten hierbij in op het uitbreiden van het aantal vrijwilligers, in het bijzonder in wijken waar Buurtpreventie nog niet actief is. We continueren de samenwerking met Minters voor de uitvoering van Burenbemiddeling.
Binnen het onderdeel wijkbeheer is specifieke aandacht voor veiligheid op wijkniveau. Daarnaast continueren we het project achterpadverlichting de komende collegeperiode. We zetten in op goede dekking en gebruik van AED’s in onze gemeente.
Aandacht kwetsbare inwoners
Binnen het veiligheidsbeleid is bijzondere aandacht voor kwetsbare inwoners. Hierbij denken we aan ouderen, mensen met verward gedrag en jongeren die door omstandigheden in een kwetsbare positie verkeren. De persoonsgerichte aanpak heeft lokaal een plek in de Veiligheidskamer. De komende periode ontwikkelen we de veiligheidskamer door naar de zorg- en veiligheidskamer. Zie ook tekst onder ‘versterken dienstverlening’.
Goed verhuurderschap
In Maassluis worden regelmatig bestaande panden verbouwd tot (kamergewijze) woonruimte of gesplitst in meerdere wooneenheden. De gemeente ontvangt signalen dat in de verhuur van deze woningen soms sprake is van uitbuiting van huurders. Bovendien kunnen dergelijke wijzigingen in de woningvoorraad negatieve gevolgen hebben voor de leefbaarheid. Om als gemeente meer grip te krijgen op de huurmarkt in Maassluis is een vergunningenstelsel in de APV opgenomen zodat excessen kunnen worden aangepakt
Aanpak Ondermijning
De uitvoering van het plan van aanpak Ondermijning, dat tot 2024 loopt, wordt gecontinueerd. Verder zetten we in op awareness van inwoners en ondernemers. Daarnaast maken optimaal gebruik van de mogelijkheden die de Wet Bibob ons geeft.
Ondermijning wordt samen met ketenpartners opgepakt, de gemeente heeft hierin een aanjagende en faciliterende rol. Op de onderstaande thema’s wordt extra geïnvesteerd:
- georganiseerde hennepteelt en drugs;
- mensenhandel en arbeidsuitbuiting;
- vastgoedcriminaliteit;
- witwassen;
- bedrijventerreinen/ risico locaties;
- cybercrime;
- voorkomen dat risicojongeren in de criminaliteit terecht komen.
Verstevigen aanpak Handhaving
Er wordt een beleidsnota Handhaving en Toezicht opgesteld. We onderzoeken de meest effectieve inzet van handhaving en toezicht waarbij het verbeteren van de zichtbaarheid, aanspreekbaarheid en bereikbaarheid uitgangspunt is.
Cameratoezicht
We continueren het plaatsen van de mobiele camera’s binnen de wettelijke mogelijkheden. Indien de situatie daarom vraagt en het past binnen de wettelijk en financiële kaders zal de mogelijkheid van vast cameratoezicht aan de Raad worden voorgelegd.
Hulpdiensten
Ten aanzien van de beschikbaarheid van de hulpdiensten blijven we bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aanhoudend aandacht vragen voor de tijdige passende beschikbaarheid van brandweer en ambulance.
De versterking en het behouden van brandweervrijwilligers heeft de continue aandacht. We ondersteunen de brandweer bij haar inspanningen om te komen tot uitbreiding van het aantal vrijwilligers.