In 2023 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren:
Verhogen sportparticipatie
We spannen ons in voor een hogere sportparticipatie onder de Maassluise inwoners. Dit doen we door de inzet van de buurtsportcoaches op scholen en in de wijken. Daarnaast zorgt de beweegcoach aangepast sporten dat ook mensen met een beperking de sport kunnen vinden die bij hen past. Voor ouderen gaan we het sportaanbod voor deze doelgroep extra promoten, zodat we meer ouderen aan het bewegen krijgen.
Vitale en veilige verenigingen
Om ervoor te zorgen dat verenigingen bestaansrecht houden en weten in te spelen op de veranderende behoeften, wordt samen met de verenigingen gewerkt aan de vitaliteit. Dit willen we doen door de inzet van een verenigingsadviseur die actief de verenigingen bezoekt, ondersteunt en adviseert op gebieden als ledenwerving en -behoud, vrijwilligers, organisatie, etc.
Daarnaast worden verenigingen gestimuleerd een vertrouwenspersoon te hebben en jeugdtrainers een goede pedagogische basis te geven om voor een groep kinderen te staan. Hiervoor zijn diverse (gratis) kaderopleidingen beschikbaar.
Inzet sport(verenigingen) bij maatschappelijke thema’s
Verenigingen met een eigen accommodatie worden gestimuleerd aan de slag te gaan met het rookvrij maken van de sportaccommodatie en een gezonder aanbod in de sportkantine. Op die manier werken ze mee aan het stimuleren van een gezondere leefstijl onder Maassluise inwoners.
In Maassluis vinden we het belangrijk dat iedereen kan meedoen, dat geldt ook voor sport. Voor mensen met een laag inkomen is het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Volwassenenfonds beschikbaar. Hiermee kan de contributie van een lidmaatschap bij een sportaanbieder bekostigd worden.
Goede sportvoorzieningen
De binnensportaccommodaties worden verbeterd en er vindt een uitbreiding plaats. Voor de sportzaal Sportlaan starten de bouwactiviteiten in 2023. Verder wordt er een locatieonderzoek gedaan voor een nieuwe Olympiahal, waar mogelijk in combinatie met de verbetering van de verenigingsaccommodatie van Excelsior Maassluis. In Wilgenrijk wordt naast de nieuwe school een sportzaal ontwikkeld. Voor de vervanging van de verouderde gymzaaltjes aan de Haydnlaan en Parkietstraat wordt gezocht naar een inpassing in de ontwikkelingen rond het stationsgebied Maassluis West.
De wens leeft om de uitstraling van de Wethouder Smithal te verbeteren. Onderzocht wordt welke aanpassingen haalbaar zijn binnen de financiële kaders.
De sportverenigingen met een buitensportaccommodatie die nog geen gebruik hebben gemaakt van de kleedkamersubsidieregeling om hun verenigingsaccommodatie te verbeteren, kunnen hier nog een aanvraag voor doen.
Buitensportaccommodaties
In samenwerking met de betreffende verenigingen zal de conventionele veldverlichting op verschillende sportcomplexen in de komende jaren vervangen worden door duurzamer LED verlichting.
Beheer en onderhoud openbaar groen
Om de biodiversiteit in de stad te bevorderen wordt de ingezette weg om gazons om te vormen tot bloemrijk gras voortgezet. Binnen de beschikbare budgetten krijgt een aantal groengebieden een kwaliteitsimpuls waarbij biodiversiteit en klimaatadaptatie uitgangspunten zijn. Te denken valt aan het uitbreiden van het aantal wadi's om regenwater te bergen en vast te houden.
Op een geschikte locatie zal een 'tiny forest' worden aangelegd, waarbij schooljeugd uit de omgeving betrokken wordt bij de realisatie en beheer.
Actieplan Spelen
In nauw overleg met schoolkinderen en omwonenden van de speeltuin en het trapveld aan de Pelmolen wordt een plan opgesteld en uitgevoerd om het gebied om te vormen naar een groenere en avontuurlijker speelomgeving. De gebruiksmogelijkheden voor zowel jong als oud staan hierbij centraal.
Herstel kunst- en cultuursector Maassluis
Covid-19 heeft in 2020, 2021 en 2022 zichtbaar effect gehad op de kunst- en cultuursector van de Gemeente Maassluis. In 2023 zal er daarom extra aandacht worden geschonken aan het herstel van de kunst- en cultuursector, waarvoor in samenwerking met de culturele organisaties uit Maassluis een plan is opgesteld. Dit zal worden gefinancierd uit de Rijksmiddelen die we voor cultuur hebben ontvangen.
Breder bereik van cultuur
Gezien het belang van cultuur voor zelfontplooiing, sociale cohesie en algemene ontwikkeling spannen wij ons samen met de Culturele Raad Maassluis in voor een breder bereik van cultuur bij alle groepen in de samenleving. De gesubsidieerde culturele instellingen worden aangespoord om hun aanbod te vernieuwen en te verbreden, zodat zij een meer divers publiek bereiken en het cultuuraanbod in Maassluis nog inclusiever is. Om meer inwoners te betrekken bij culturele activiteiten en evenementen zetten we daarnaast in op verbindingen met het sociale beleid van de gemeente, de fysieke projecten en openbare ruimte. In 2022 is daarom gestart met de ontwikkeling van een doelgroepenmodel, dat hiervoor handvatten zal bieden.
Versterken cultuureducatie
Cultuureducatie is heel belangrijk. Daarom zetten wij ons graag in om het cultuuronderwijs verder te versterken, zowel bij het primair als voortgezet onderwijs. Het gaat hierbij om het Cultuurmenu, Cultuureducatie met Kwaliteit, Kies voor Cultuur en de Combinatiefunctionarissen cultuur.
Beeldende kunst
Ook in 2023 zullen we streven naar een verdere verrijking en geografische spreiding van kunst in de openbare ruimte. Ook zal de digitale kunstkaart verder worden ontwikkeld.
10-jaren Ontwikkelplan Maritiem Historisch Maassluis
De gemeente wil de samenwerking bevorderen tussen alle stichtingen in de binnen- en buitenhaven en het historische centrum met onder andere relevante cultureel historische instellingen. Met de vele partijen in en rond het oude centrum, waaronder de musea, erfgoedinstellingen, museumschepen, stadspromotie en andere partijen gaat gewerkt worden aan het verwezenlijken van een gezamenlijke stip op de horizon waar we de komende jaren naar toe gaan werken.
Museum Maassluis
In maart 2021 is een Documentatie- en onderzoeksrapport opgeleverd ten behoeve van de Collectie 1900. In de conclusies van dit rapport worden vier mogelijke scenario’s gegeven voor de collectie 1900. Met een onderzoek naar deze scenario’s brengen we de vervolgstappen, consequenties inclusief kosten in beeld. Museum Maassluis is nauw betrokken bij dit onderzoek naar de vervolgstappen. De uitkomsten van dit onderzoek worden aan de Raad voorgelegd. Het uitgangspunt voor de vervolgstappen is de cultuurvisie en de visie op maritiem Maassluis.
Theater Koningshof – Bruisend Huis
We zijn bezig met voorbereidingen voor de inhuizing van de Kunst en Cultuur Academie (KCA) in het pand aan de Uiverlaan. Dit staat gepland voor de zomer van 2023. Daarnaast wordt er gewerkt aan een inhoudelijke visie op om van de Koningshof een nog bruisender cultureel centrum te maken, inclusief gedeeld exploitatie- en programmaplan. Ook de fysieke, interne verbinding tussen theater en bibliotheek is een gedeelde ambitie voor deze inhoudelijke ontwikkeling waarbij de middelen cruciaal zijn om het voorgaande in zijn totaliteit te realiseren.