In 2023 gaan we, veel in samenwerking met onze verbonden partijen, de volgende activiteiten uitvoeren:
Werk en inkomen
We blijven investeren in een inclusieve arbeidsmarkt waarin meer mensen duurzaam aan het werk gaan. Daarbij spelen wij in op actuele ontwikkelingen in de samenleving. We begeleiden mensen naar werk of - indien niet mogelijk - een ander soort zinvolle en actieve daginvulling zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. De focus is gericht op wat iemand wél kan. We zetten onder andere in op parttime werk, bredere inzet loonkostensubsidie, tijdelijke dienstverbanden en werkleertrajecten als opstap naar duurzame werkvormen.
Stroomopwaarts biedt daarnaast een veilige werkplek voor kwetsbare groepen. Zij zet zich onder andere in voor personen met een te beperkte loonwaarde (beschut werk), maar ook voor personen die een tijdelijke ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een plek op de arbeidsmarkt
Bestaande diensten en samenwerkingsvormen van Stroomopwaarts worden voortgezet. Denk daarbij aan de consulent Werk in het wijkteam, de formulierenbrigade, Next Society en de consulent Schuldhulpverlening.
Regionale bestrijding van armoede en schulden
Op 17 december 2019 heeft de raad de Regionale Visie Armoede en Schulden 2020-2023 vastgesteld. In 2023 wordt verder uitvoering gegeven aan deze regionale visie en het bijhorende activiteitenplan. Vanuit de Strategische Visie Werk en Inkomen 2022-2025 heeft Stroomopwaarts voor 2023 hoofdambities geformuleerd. Eén van deze ambities is dat er sprake is van een integrale aanpak armoede en schulden.
Vanuit de regionale visie armoede en schulden en de strategische visie werk en inkomen, zetten wij in 2023 in op:
- Intensivering van inzet op vroegsignalering van schulden
- Onderzoek naar modernisering gemeentepolis
- SchuldenlabMVS
- Hernieuwde en extra aandacht voor preventie van armoede onder kinderen
- Een hoger bereik van de kindregelingen
In 2023 wordt gewerkt aan het opstellen van een nieuwe MVS visie 2024-2027 voor armoede en schulden. Het huidige beleid wordt geëvalueerd en stakeholders worden betrokken in het proces om tot een nieuwe visie te komen.
Het kabinet heeft een armoedeplan opgesteld met 47 acties. Samen met Stroomopwaarts kijken we hoe we aan kunnen sluiten bij deze acties.
Lokale bestrijding van armoede en schulden
Naast de regionale aanpak voeren we ook specifiek in Maassluis activiteiten uit:
- We zetten de in 2022 opgerichte sociale klussendienst voort. Mensen met een laag inkomen kunnen hier gebruik van maken. Vrijwilligers verrichten de kleine klussen.
- In 2022 / 2023 is het jongvolwassenfonds Sport en Cultuur verruimd. Ook inwoners ouder dan 27 jaar kunnen hier gebruik van maken. Iedereen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum kan een aanvraag indienen voor financiële steun om te kunnen sporten of voor culturele activiteiten.
- We werken aan het versterken van het armoedenetwerk. De betrokken leden van de werkgroep armoede, die 1 à 2 maal per jaar bijeen komt, worden actief geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen.
Energiearmoede
Energiearmoede is een schrijnend en steeds urgenter vraagstuk. We pakken het vraagstuk samen op, met de vrijwillige energiecoaches en partijen als de Voedselbank. We zetten hierop in door de vanuit het rijk beschikbaar gestelde middelen zo proactief en outreachend mogelijk in te zetten. Niet alleen voor het beperken van de nood nu maar ook voor structurele impact en oplossingen. Daartoe zetten we een externe projectleider en dienstverlener in die zorgen voor opschaling van de aanpak.
Inburgering
Het is van groot belang dat nieuwkomers in Maassluis (arbeidsmigranten, statushouders) ook in 2023 zo snel mogelijk integreren in onze samenleving, zodat ze kunnen meedoen. Vanaf 2022 voert Stroomopwaarts de nieuwe Wet inburgering uit. Stroomopwaarts heeft samen met diverse ketenpartners én de gemeenten in de MVS-regio een sluitende aanpak ontwikkeld die erin voorziet dat er veel aandacht wordt besteed aan taalonderwijs in combinatie met het opdoen van werkervaring. We vragen van de nieuwkomer burgerschap, leren van de taal en het vinden van werk. Asielzoekers maken vanaf dag één kennis met de Nederlandse taal en we maken het met Stroomopwaarts makkelijker (vrijwilligers)werk te verrichten.
Uitvoeringsprogramma Wmo
Wie het niet zelfstandig of met hulp van zijn of haar omgeving redt, kan een beroep doen op een Wmo-maatwerkvoorziening (bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp, woon- en vervoersvoorzieningen). Om een passend aanbod in de toekomst mogelijk te houden, zijn maatregelen opgesteld in het Uitvoeringsprogramma Wmo (in 2021 is vastgesteld door de gemeenteraad). In 2023 geven we verder uitvoering aan het Uitvoeringsprogramma Wmo vanuit de diverse maatregelen.
Zo gaat Rogplus haar werkwijze van adviseren verder uitbreiden. Normaliseren, zelfredzaamheid en passende hulp staan hierbij voorop.
Vervoersloket
Voor inwoners die ondersteuning nodig hebben, zijn passende vervoersmogelijkheden belangrijk. We gaan daarom verder met het project doelgroepenvervoer, bestaande uit onder andere reizigersprofielen op maat en de aanbesteding van een vervoersloket.
Pilot welzijnscoach
September 2022 is de pilot welzijnscoach gestart. De welzijnscoach werkt volgens het concept welzijn op recept. De welzijnscoach gaat met inwoners op zoek naar het verbeteren van hun welzijn vanuit het principe positieve gezondheid. Aanmelding gaat via het wijkteam.
Beschermd wonen
Beschermd wonen is in 2021 succesvol aanbesteed. De implementatie zet zich door in 2022 en 2023. Samen met Schiedam en Vlaardingen ontwikkelen we het komende jaar een uitvoeringsprogramma beschermd wonen. Met het uitvoeringsprogramma zal gewerkt worden aan voldoende beschermd wonen plekken met verschillende disciplines.
Maatschappelijke opvang
Maatschappelijk opvang is een centrumtaak van Vlaardingen. De beleidsontwikkeling hieromtrent wordt ambtelijk voorbereid en bestuurlijk afgestemd. In het afgelopen jaar en in 2023 wordt gewerkt aan een uitvoeringsprogramma voor maatschappelijke ondersteuning. Hierbij staat de juiste ondersteuning voor het maximaliseren van de zelfredzaamheid centraal.
SamenzijnwijMaassluis
Sociale cohesie, integratie en eenzaamheid
We zetten vanuit de programma aanpak SamenzijnwijMaassluis in op het versterken van de sociale verbindingen in de stad. We betrekken daar inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers bij. In het programma is aandacht voor eenzaamheid, integratie en inclusie. We richten ons op alle inwoners van Maassluis door een breed scala aan acties en activiteiten. Deze kunnen stadsbreed worden ingezet, maar ook specifiek gericht op een wijk, buurt of doelgroep. Daarmee wordt de verbinding gelegd met de wijkaanpak ‘wijk op maat’. De website www.samenzijnwijmaassluis.nl is ondersteunend. Budget voor het onderwerp SamenzijnwijMaassluis wordt structureel.
Integrale wijkaanpak ‘wijk op maat’
In 2022 is een start gemaakt met een integrale benadering van de wijk Sluispolder Oost. Samen met bewoners van Sluispolder Oost wordt een wijkagenda en uitvoeringsprogramma opgesteld. Deze documenten vormen de komende twee jaar de basis om samen met bewoners en organisaties te werken aan de sociale samenhang in de wijk. Naast Sluispolder Oost blijft ook de aandacht voor de eerder ingezette Taanschuurpolder overeind.
Inclusie
In 2023 werken we aan een Inclusie Agenda. We besteden daarin specifiek aandacht aan genoemde punten uit het coalitieakkoord, zoals kansengelijkheid voor mensen met een beperking, bankjes op looproutes en een openbaar toilet. De inrichting van de openbare ruimte en toegankelijkheid speelt een belangrijke rol.
We betrekken inwoners met een beperking bij het opstellen van de Inclusie Agenda.
Een inclusieve stad is onlosmakelijk verbonden met de sociale cohesie in de stad, wijk of buurt.
Inzet voor jongeren
We werken aan het welzijn van jongeren, dat mede door Corona extra onder druk is komen te staan. In het coalitieakkoord wordt ruim aandacht besteed aan jongeren en jongerenbeleid. In 2023 is er de ambitie om het jongerenbeleid in de volle breedte op onderwijs, zorgpreventie, integratie/inclusie, arbeidsmarkt-aansluiting en veiligheidspreventie goed vorm te geven. We brengen in beeld welk budget nodig is om de ambities ten volle uit te kunnen voeren. Verder versterken we de betrokkenheid van jongeren bij de gemeente.
Uitvoering convenant intramurale capaciteit en nieuwe woonvormen voor ouderen
We werken verder aan de realisatie van nieuwe woonvormen voor ouderen waarbij we inzetten op geclusterde woonvormen met mogelijkheid van zelfstandig wonen en gebruikmaking van gewenste/benodigde welzijn en zorg. Het WonenPlus in Zonneburcht is hiervoor het voorbeeld. Voor de locaties Oud Sluys en De Vloot wordt op dit concept ingezet. Hiervoor werken we samen met Careyn, Argos, Maasdelta, Seniorenwelzijn en ROGplus. Ook de nieuwbouwlocaties gezondheidsgebouw, voorzieningenveld Burgemeesterswijk en Fase 5 Sluispolder west (hoek PC Hooftlaan- Vondellaan) worden in het concept WonenPlus en de uitvoering van het convenant betrokken.
Doorontwikkeling woonservicezones Uitgangspunten zijn het in gezamenlijkheid
Woonservicezones zijn bedoeld om kwetsbare inwoners de kans te bieden zo lang mogelijk zelfstandig te wonen met een goede kwaliteit van welzijn en zorg in de nabijheid.
Met de partners in de Woonservicezone midden ‘de Vloot’ zijn we in gesprek om de doelstellingen van een woonservicezone opnieuw met elkaar te ijken en de samenwerking en krachtenbundeling hernieuwde inhoud te geven. In deze verkenning en uitvoering wordt ook de ontwikkeling van de locatie gezondheidsgebouw en de nieuwbouw Vlootschouwer betrokken. In deze gesprekken is ook Welzijn E25 en de kinderopvang betrokken waarmee de verbinding tussen ouderen en kwetsbare bewoners en de jeugd een plek krijgt.
Onderzocht wordt op welke wijze met de nieuwbouw op het voorzieningenveld Dr. J. Schoutenlaan invulling kan worden gegeven aan het wonen, welzijn en zorg voor ouderen. De verbinding met Driemaashave speelt daarin een rol, alsmede de wensen en ideeën van de toekomstige bewoners over wat nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, ook wanneer een periode van kwetsbaarheid aanbreekt.
In het woonservicegebied Maassluis Oost (Oud Sluys - Tweemaster e.o.) zoeken we naar mogelijkheden om de nieuwbouw Fase 5 Sluispolder West (laatste deel PC Hooftlaan) qua wonen, welzijn en zorg in te passen en aan te laten sluiten bij de woonzorg opgave die we hebben.
MVS Jeugdmodel
Eind 2020 is het Koersdocument MVS Jeugdmodel vastgesteld door de gemeenteraden van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Het doel van ons MVS Jeugdmodel is om voor kinderen een goede start en goede toekomst mogelijk te maken. Met de hulp van de mensen die er voor het kind toe doen, thuis, op school of in zijn vrije tijd. Waar nodig sluit een specialist daarop aan. Dichtbij in de omgeving van het kind. Onderdeel van deze koers is dat nagenoeg alle vormen van jeugdhulp op MVS-niveau worden georganiseerd. Mevis is vanaf 2023 de organisatie die dit vorm geeft voor ons. De MVS-gemeenten blijven onderdeel uitmaken van de GRJR voor Veilig Thuis, de Gecertificeerde Instellingen (GI’s), het Landelijk Transitie Arrangement (LTA) en de bovenregionale afspraken. 2023 zal in het teken staan van het opbouwen en uitvoeren van het nieuwe jeugdmodel. Naast de organisatie van de jeugdhulp, betekent dit dat we de samenwerking met het onderwijs, de gezondheidszorg, het welzijnswerk, sport, cultuur en dergelijke versterken en meer in samenhang willen organiseren. In 2023 zal de inhoudelijk focus meer komen te liggen op dit deel van het MVS Jeugdmodel. Het gaat dan om het versterken van het voorveld en het preventief werken, zodat instroom in de jeugdhulp waar mogelijk kan worden voorkomen. Tegelijkertijd willen we een gezamenlijke leerinfrastructuur ontwikkelen, zodat we van de praktijk kunnen leren wat werkt en wat niet en daarop kunnen bijstellen.
Kansrijke start
We investeren in een Kansrijke Start en kinderopvang voor alle kinderen. Dit vangt al aan bij (het overwegen van) zwangerschap tot de leeftijd dat kinderen naar de basisschool mogen. De investering strekt zich daarna via ons Onderwijskansenbeleid en jongerenbeleid zelfs uit tot jongvolwassenheid. We versterken de lokale netwerkmogelijkheden om kinderen en gezinnen heen en stimuleren vroeg-(h)erkenning van zorgen en vragen. Door netwerkrelaties en organisaties (formeel en informeel) te versterken kunnen zij inwoners passend ondersteunen bij het (op)groeien. Op deze manier werken we aan de kansengelijkheid van kinderen en gezinnen ongeacht hun startpositie of gebeurtenissen in het leven. We verwachten daarnaast dat deze preventieve aanpak zwaardere zorg gaat voorkomen.
Versterken dienstverlening
De evaluatie van de drie decentralisaties door het CPB en de toeslagenaffaire maken duidelijk dat beleid niet altijd leidt tot gewenste dienstverlening naar inwoners. Samen met onze (uitvoerings)organisaties werken we aan het versterken van de dienstverlening aan inwoners. Daarbij richten we ons met voorrang op ondersteuning van inwoners die in de knel raken. We gebruiken hierbij het geld dat wij ontvangen van het Rijk (de POK-middelen). Een belangrijke ontwikkeling is het project Doorbraakmethode.
Complexe echtscheidingen
We zien een landelijke trend in de toename van complexe echtscheidingen. Ook ons wijkteam heeft hiermee te maken in de hulpvragen die zij krijgen. In 2023 nemen medewerkers van het wijkteam deel aan een training die specifiek voor dit onderwerp ontwikkeld is. We kijken goed of we best practices kunnen overnemen vanuit de landelijke ontwikkelingen.
Pleegzorg
Pleegzorg is een noodzakelijke schakel in de (gedwongen) jeugdzorg. Daarom is het van groot belang om in te zetten op het behoud van pleegouders in Maassluis. De gemeente kan een rol spelen in het faciliteren van pleegouders. Daarnaast is het belangrijk om jaarlijks steun en waardering uit te spreken. We besteden aandacht aan ‘week van de pleegzorg’.