In 2023 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren:
Actualisatie woonvisie
Het huidige woonbeleid, zoals vastgelegd in de ‘Woonvisie Maassluis 2019-2024’ zetten we voort en scherpen we op een aantal aspecten verder aan. We maken (periodiek) afspraken met bouwers, corporaties (Maasdelta) en de Vereniging Bewoners Belangen Maassluis. Daarbij zetten we met name in op voldoende betaalbare woningbouw. Dit is een regionaal samenhangende opgave. Wij werken in regioverband nauw samen met provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die opgave tot stand te brengen. De komende jaren komt daar Rijksregie bij. We starten medio 2023 met gesprekken met diverse betrokken partijen om de aanscherping vorm te geven en ronden dit proces in het voorjaar van 2024 af met een geactualiseerde visie op de Volkshuisvesting in Maassluis.
Bouwen met focus
Om te komen tot een goede balans in woonruimte voor alle inkomensgroepen en doelgroepen zorgen we ervoor dat het percentage sociale huurwoningen in de stad niet zakt onder de 33% en dat er wordt gestreefd naar een percentage van 35%. We koersen tevens op het realiseren van 15% woningen in de categorie middenhuur en 15% in de categorie betaalbare koop. Dat doen we door verordening / beleid doelgroepen woningbouw te actualiseren, via actualisering van het Regioakkoord woningbouw en door het bevorderen van doorstroming (informeren over mogelijkheden van huur naar huur en van huur naar koop). De uitvoering is al gestart; het gaat om een proces van (vele) jaren. In het voorjaar van 2023 verwachten we een voorstel te doen voor de invoering van geactualiseerd beleid voor doelgroepen woningbouw. Wij hopen in 2024 de eerste duurzaam betaalbare koopwoningen (Maassluise model) gereed te kunnen melden.
Wonen en zorg
Er wordt uitvoering gegeven aan de Regiovisie voor de ouderenzorg van februari 2021. Dit betekent onder andere dat er in Maassluis voldoende woningen voor ouderen moeten worden gerealiseerd, waarbij sprake moet zijn van een goede balans tussen huur- en koopwoningen.
In samenspraak met partners en initiatiefnemers in de stad wordt in 2023 een Woonzorgvisie voorbereid om de koers te bepalen voor het faciliteren van de groeiende groep zorgvragers, in hun (toekomstige) woon-, welzijn- en zorgbehoeften. Het betreft hier zowel jongeren als ouderen.
Integrale duurzame stadsontwikkeling (projecten)
Bij ruimtelijke ontwikkelingen kiezen we voor een leefbare stad Maassluis. Dat betekent dat we wonen nadrukkelijk ook in balans brengen met een groene en gezonde leefomgeving, die klimaat adaptief en toekomstbestendig is. Op grond hiervan kijken we met een creatieve open blik naar de ontwikkeling van wijken en sturen we op multifunctioneel ruimtegebruik. Daarbij kijken we in het bijzonder naar de nieuwe projecten in de nabijheid van de metrostations langs de Hoekse Lijn, station Centrum en station West (Kade, Van Gelderenterrein, Kapelpolder, zone Haydnlaan, grasveld Chopinstraat en Uiverlaan e.o.).
Los van de Kade waar de eerste woningen al staan, werken we toe naar een startbouw op deze locaties vanaf 2024/2025. Daarbij zetten we in op groen, goed ontsloten, klimaat adaptief en toekomstbestendig en op met name betaalbare huisvesting voor jongeren, senioren en starters,
Deze opgave vraagt van de gemeente een verschillende houding. Daar waar het gaat om gebiedsontwikkelingen waarbij de grondpositie in eigendom is zoals Stationsgebied West en het Van Gelderenterrein kan de gemeente sterk sturen op het bereiken van haar doelen. Om zowel op programma, waarbij wonen en zorg ook een belangrijk item en financiële randvoorwaarden optimaal te kunnen sturen vraagt dit om een vernieuwende ontwikkelstrategie waarbij we als gemeente vroeg in het proces transparant zijn over belangen, ambities en resultaten die bereikt kunnen worden. In deze ontwikkelstrategie is het van belang dat we hierbij (markt) partijen aan ons binden die vanuit een zelfde transparante houding met de gemeente willen samen werken. In deze is het ook van te kijken in verband met de urgentie van de opgave en ambtelijke capaciteit naar alternatieve samenwerkingsvormen met deze partijen waarbij rol, verantwoordelijkheid en te bereiken resultaten als kader gelden voor deze gebiedsontwikkeling.
De gebiedsontwikkeling Kapelpolder biedt ook ruimte om vanuit de gemeente te sturen op doelen en resultaten maar zal hier echter rekening moeten worden gehouden dat grondeigenaren zelf ook resultaten willen bereiken bij de herontwikkeling van hun eigendom. Dit vraagt om een sterke onderhandelingsvaardigheid, vasthoudendheid en overtuigingskracht en het werken vanuit een integrale visie. Hier zal van uit de gemeente meer de houding tot samenwerking met de grondeigenaren noodzakelijk zijn waarbij transparantie en doorzettingskracht het noodzakelijke vertrouwen zal bewerkstelligen.
Participatie gaat bij de nieuwe gebiedsontwikkelingen een cruciale rol spelen. De gemeente zal hierbij zo veel als mogelijk rekening houden met de belangen van omwonenden maar wel vanuit het bredere algemene belang. Ook belangen van Maassluizers die naarstig op zoek zijn naar een woning worden meegenomen in deze afwegingen.
Maassluis bouwt ook door aan meer rustige suburbane woonmilieus in bestaande projecten als Wilgenrijk en Sluispolder-West, alsmede aan de afronding van de Burgemeesterswijk.
Aanpak misstanden woningmarkt
We pakken overbewoning, speculatie met woningen en woonoverlast, waar mogelijk aan. Vanaf 2023 voeren we waar dat kan ook een vergunningplicht in, in het kader van goed verhuurderschap.
We zoeken mogelijkheden om voor medio 2023 te komen tot de realisatie van flexwoningen voor met name spoedzoekers en Oekraïners.
Omgevingsvisie
We realiseren de komende jaren, zoals vereist is vanuit de Omgevingswet, een Omgevingsvisie Maassluis: een integrale visie op hoe we de fysieke leefomgeving van Maassluis op de langere termijn willen ontwikkelen en beheren. We starten in 2023 met de voorbereiding van de Omgevingsvisie.