Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Top 10 grootste risico's

Belangrijkste risico's gemeente Maassluis
Om de risico's van de gemeente Maassluis in kaart te brengen, is een risicoprofiel opgesteld. Dit risicoprofiel is tot stand gekomen met behulp van een informatiesysteem waarmee risico's systematisch in kaart worden vastgelegd en beoordeeld.
In het onderstaande overzicht worden de tien risico's gepresenteerd die de grootste invloed hebben op de berekening van de benodigde weerstandscapaciteit. Belangrijk is om te weten dat het risicoprofiel een momentopname is. Via de planning- en control documenten, waaronder bij de bestuursrapportage en jaarstukken, wordt gerapporteerd over de wijzigingen. Onder de tabel volgen nog de beheersmaatregelen.

Positie

Beleidsterrein /

Invloed

Positie t.o.v.

2023

project

Risico

Begr '22

1

Vastgoed

Huisvesting SOW: vorming centrale kantooromgeving in combinatie met WL-bedrijven

4,4%

N

2

Vastgoed

Het gemeentehuis voldoet niet geheel meer aan de eisen en moet mogelijk vervangen of gerenoveerd worden

3,9%

+1

3

Gemeentefonds

Negatieve afwijkingen gemeentefonds

3,7%

+1

4

Algemene middelen

Marktrente stijgt

3,3%

N

5

Corona

Faillissement/surseance maatschappelijke instellingen (bijv. sport of culturele sector)

3,3%

-

6

Algemene middelen

Ombuigingen in de meerjarenbegroting worden (deels) niet gerealiseerd

3,3%

+2

7

Jeugdhulp

De kosten van jeugdhulp stijgen

3,3%

-1

8

Woningbouw

Tegenvallende groei inwoners als gevolg van stagnerende bouwvolumes

3,3%

-1

9

Projecten

Renterisico door vertraging projecten

3,3%

+1

10

ICT

Onvoldoende kennis om ICT te waarborgen en beveiligen

3,0%

N

+= gestegen, - = gedaald, N = nieuw in top 10, - = ongewijzigd

Maatregelen grootste risico's
Hieronder worden de belangrijkste beheersmaatregelen voor de risico's uit de top 10 beschreven. Hiermee proberen we te voorkomen dat risico’s werkelijkheid worden of om de financiële gevolgen te beperken.

Vastgoed
Een aantal gemeentelijke gebouwen is onderzocht op bestendige bruikbaarheid. In 2021 en 2022 zijn een aantal noodzakelijke investeringen in het stadhuis aangebracht om het gebouw te revitaliseren en duurzaam te kunnen gebruiken. We hebben hierbij oog voor de nabije toekomst van het stadhuis qua bezettingsgraad, technische noodzaak om installaties aan te pakken en vereiste verduurzaming. We maken dat concreet inzichtelijk en voeren daarover het overleg met de gemeenteraad en organisatie.
Op dit moment maakt Stroomopwaarts (SOW) om niet gebruik van de kantoorruimtes van de stadhuizen MVS. De huisvesting van het WL-bedrijf is in eigendom van de gemeente Maassluis. Er zijn plannen in ontwikkeling om de huisvesting van de WL-bedrijven over te dragen aan SOW en voor SOW een eigen centrale kantooromgeving vormt te geven.

Herverdeling en negatieve afwijkingen gemeentefonds
Als kleinere gemeente hebben wij weinig directe invloed op de uitwerking van het gemeentefonds. Bij onderwerpen die voor Maassluis van belang zijn, trekken wij actief op met andere gemeenten en nemen we gezamenlijk initiatief richting de fondsbeheerders.

Marktrente stijgt
We zien momenteel een stijgende marktrente. Op het moment van schrijven heeft de ECB de rente met 75 procentpunt verhoogd. Wanneer we vasthouden houden aan het investeringsplan met een aanhoudende hoge rente dan zullen we hier voorstellen voor moeten doen in de volgende planning- en controldocumenten.

Corona
De directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis voor inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en gemeenten eindigen niet als er grootschalig gevaccineerd is. De ernst van de economische gevolgen lijken vooralsnog mee te vallen. Desalniettemin verwachten wij de komende jaren nog nadelige effecten waarvoor we aan de lat staan. Voor wat betreft de urgente gevallen is het Corona noodfonds ingesteld.

Ombuigingen worden (deels) niet gerealiseerd
In middels zijn er al veel ombuigingen gerealiseerd. De uitdagingen voor de nog resterende taakstellingen worden echter wel steeds groter. Voor elke ombuiging is er een eigenaar die verantwoordelijk is voor de realisatie van de betreffende taakstelling.

MVS-jeugdmodel
Het MVS jeugdmodel gaat van start in 2023. Het consortium Mevis ontvangt één integraal reëel budget. Het budget van de wijkteams gaat vanaf 2024 volledig mee, 2023 is een overgangsjaar.
Deze populatiebekostiging geeft de ruimte aan Mevis om met middelen te schuiven tussen verschillende zorgtypes en daarmee doelmatig In te zetten. Het woonplaatsbeginsel is meegenomen in het budget. Het berekende budget voor de effecten van het woonplaatsbeginsel staat nog niet vast. In het kader van het woonplaatsbeginsel is de verwachting dat de bijdrage Mevis hoger zal worden omdat de doelgroep nu nog niet volledig in beeld is. Eind van het derde kwartaal 2022 zal een businesscase worden opgesteld over de werkelijke productie 2022 en zal het budget 2023 bijgesteld worden.
De extra rijksmiddelen jeugd zijn voor 100% verwerkt in de gemeentebegroting, waarvan alleen 2023 definitief is toegekend. De bestaande taakstellingen zijn met deze begrotingswijziging gerealiseerd. Mevis heeft bij de inschrijving van de aanbesteding de inverdieneffecten aangegeven. Vanaf 2025-2028 is dit effect van 1 naar 5 procent hier meegenomen.
Gezien de duur van de opdracht (6-11 jaar) en het transformatiekarakter is niet alles voor de hele looptijd van de opdracht te voorspellen. Bij veranderingen in de aard en omvang van de vraag die buiten de invloedsfeer van de opdrachtnemer liggen, kan aanspraak worden gemaakt op veiligheidsventiel. Hiermee kan het budget worden bijgesteld.

Woningbouw
Wij zijn samen met de ontwikkelaars volop bezig om de woningbouw op gang te houden en nieuwe projecten te initiëren. Hiertoe is onder andere een programmamanager aangesteld. De continuïteit van de woningbouw is ook afhankelijk van de beschikbare ambtelijke capaciteit.

Renterisico projecten
Hogere rentelasten worden met name veroorzaakt door projectopbrengsten die later worden gerealiseerd dan gepland. Daarnaast speelt ook voor de projecten het risico dat trend van rentestijging een negatief effect heeft op het resultaat. Een goede acquisitie, een effectieve samenwerking met ontwikkelaars en snelle besluitvorming kunnen een positieve bijdrage leveren aan het tijdig realiseren van geplande opbrengsten.

ICT
Bij het vormen van een toekomstbestendig ICT-team is er gekeken naar het inkopen van bepaalde specifieke diensten. Belangrijkste zaken daarbij zijn servicedesk, werkplekbeheer en systeembeheer.
Door dit onder te brengen bij een gespecialiseerd ICT bedrijf kopen we niet alleen deze diensten in, maar ook specifieke kennis op deze gebieden. Daarnaast maken we in onze interne organisatie ruimte voor nieuwe functies.
Te denken valt aan een privacy officer en een ICT-architect. Met behulp van deze maatregelen kunnen we de diensten en infrastructuur op ICT gebied, beter vormgeven en ook accurater beheren dan eerder het geval was.
De service voor de interne organisatie, maar ook de veiligheid worden daarmee verbeterd.

Deze pagina is gebouwd op 11/01/2022 14:39:38 met de export van 11/01/2022 14:15:47