Wet open overheid (openbaarheidsparagraaf)
De Wet open overheid (Woo), is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden. In 2022 lag de focus op implementatie van de Woo, het verspreiden van kennis en bewustzijn over de Woo en het kunnen afhandelen van Woo-verzoeken. Overeenkomstig de verplichting uit de Woo is een contactpersoon aangewezen. Voor Maassluis is die rol toebedeeld aan drie verschillende medewerkers.
De Woo maakt een onderscheid tussen passieve openbaarmaking, het openbaar maken van documenten op verzoek, en actieve openbaarmaking, het openbaar maken van documenten uit eigen beweging. De verplichting tot het actief openbaar maken van diverse categorieën van documenten zal in de loop van 2023 gefaseerd in werking treden, in 2023 zal daar dan ook de focus op worden gericht. Wij gaan de fasering die de wetgever voorschrijft volgen en stemmen daar - ons beleid inzake - de uitvoering van de Woo op af.
Aangaande de passieve openbaarmaking kan worden opgemerkt dat de wettelijke regels stringenter zijn dan onder de Wob. Kenmerkend zijn kortere termijnen en een meer afgewogen onderbouwing van het toepassen van uitzonderingsgronden. In 2023 zullen aan de hand van de praktijkervaringen met het afhandelen van Woo-verzoeken de processen worden geëvalueerd en waar nodig worden geactualiseerd. Informatie op de website zal actueel worden gehouden. Daarnaast zal aan andere verplichtingen uit de Woo, zoals het op orde brengen en houden van de digitale informatiehuishouding, blijvend aandacht worden besteed.
In de Woo ligt de nadruk op de digitalisering en elektronische openbaarmaking en elektronisch verkeer met de overheid. Dat is in lijn met de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 in werking treedt. De Wmebv geeft de burger het recht om digitaal met de overheid te communiceren. Door deze nieuwe wet wordt het mogelijk dat burgers en bedrijven alle berichten van officiële aard (berichten met rechtsgevolg) elektronisch aan een bestuursorgaan versturen. Dit betekent dat het bestuursorgaan verplicht is om voor ieder formeel bericht een elektronisch kanaal open te stellen. De relatie tussen Woo en Wmebv wordt onderkend. Voor burger en bedrijf is inmiddels al een elektronisch Woo-formulier beschikbaar. Bij de verdere implementatie van de Woo wordt rekening gehouden met de Wmebv.
De Rijksmiddelen die ter beschikking zijn gesteld voor de implementatie van de Woo zijn gebruikt voor het inhuren van een externe projectleider voor dit project en de aanschaf van een digitale tool waarmee (persoons)gegevens in openbaar te maken documenten kunnen worden geanonimiseerd. Hiermee is deels vooruit gelopen op de verplichting tot actieve openbaarmaking, die in de loop van 2023 in werking gaat treden. De rijksmiddelen zullen in 2023 verder worden ingezet voor de implementatie van de Woo.